С изкуствения интелект може да имаме по-ефективно и по-бързо управление

Ние искаме то да осигурява прозрачност, контрол и включване на гражданите, каза Жоро Пенчев

10.12.2021 | 10:44 Редактор: Здравко Черкезов
С изкуствения интелект може да имаме по-ефективно и по-бързо управление

От електронното управление ние искаме то да осигурява прозрачност, контрол и включване на гражданите, каза експертът Жоро Пенчев, координатор технологии в "Софияплан", председател на Фондация "Общество.бг", в ефира на Bloombrg TV Bulgaria. 

"Искаме отваряне на всички данни, които са публични (не искането им със заявления за достъп), а по автоматизиран начин и в реално време  за журналисти и за всеки, който иска да провери дали публичните ресурси се харчат по най-добрия начин. Второ, искаме включване на гражданите. Различни дигитални инструменти се използват по света, за да може гражданите да участват по-активно в случващото се в държавата и в града", заяви той. 

В Тайван от четири-пет години работи система, позволяваща на граждани да дават мнения за законодателни инициативи, даде пример гостът.  Какво печели Тайван от това? Пенчев обясни, че "гражданите са станали по-политически грамотни и ангажирани с това, което се случва около тях, когато са имали възможност да обмислят какво се случва. Това е само един пример за възможностите, които може да предоставят софтуерните решения".  

"Още един важен пример са данните, считани за "златото на XXI век". Акумулирайки различен тип данни (икономически, транспортни и т.н., разбира се анонимизирани и с пълна защита на лична неприкосновеност), всъщност ние можем да управляваме по-добре и по-умно. Можем да базираме нашите политики на данните, които събираме. Може би не в реално време, но с много по-къс хоризонт от обикновено, да си даваме сметка всяка една политика, всяка регулация работи ли, ефективно ли харчим публичния ресурс, ефективно ли я управляваме като процес. Всичко това идва "наготово" с помощта на софтуер. По този начин имаме едно по-ефективно, по-бързо управление, което при това има и големия плюс да е по-умно, защото се базира на реалната картина", изтъкна той.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК