Италия наложи жестока глоба на Amazon заради вредни практики в е-търговията

Санкцията е в размер на над 1,1 млрд. евро 

09.12.2021 | 12:19 Редактор: Тодор Петров
Италия наложи жестока глоба на Amazon заради вредни практики в е-търговията

Италианският антитръстов регулатор глоби Amazon с над 1,1 милиарда евро, позовавайки се на вредни практики на логистичния пазар за електронна търговия.

Американският гигант за търговия на дребно използва положението си в страната, за да насърчи използването на собствените си логистични операции в ущърб на конкурентите, каза регулаторът.

Това е едно от най-големите наказания, наложени на американски технологичен гигант в Европа. Amazon заяви, че "категорично не е съгласна" с решението на италианския регулатор и ще обжалва. 

Глобалният регулаторен контрол над технологичните гиганти се засилва след поредица от скандали около поверителността на данните и дезинформацията, както и оплаквания от някои фирми.

Amazon разшири своите услуги за доставка в Европа, като цели да убеди местните фирми да стартират свои собствени фирми за превоз на товари, които да транспортират изключително товари за компанията. Компанията също обвърза достъпа до набор от изключителни предимства с използването на собствената си логистика, посочва още регулаторът.

Антитръстовият орган заяви, че ще наложи коригиращи стъпки, които ще бъдат предмет на преглед от контролен управител. Amazon каза, че FBA "е напълно незадължителна услуга" и че по-голямата част от продавачите на трети страни в Amazon не я използват. 

Четете повече на bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК