Eлектрическите автомобили не са толкова екологични, колкото си мислите

Превозните средства на някои места замърсяват повече и от бензиновите модели

15.11.2021 | 11:08 Редактор: Теодора Патронова
Eлектрическите автомобили не са толкова екологични, колкото си мислите

Електрическите превозни средства (EV) са мощно оръжие в световната битка за преодоляване на глобалното затопляне, но тяхното въздействие варира значително от нация до нация и на някои места замърсяват повече от бензиновите модели, показва анализ на данните.

В Европа, където продажбите нарастват най-бързо в света, електрическите автомобили в Полша и Косово всъщност генерират повече въглеродни емисии, тъй като мрежите са изключително зависими от въглища, според данните, събрани от изследователската консултантска група Radiant Energy Group (REG).

На други места в Европа обаче картината е по-добра, въпреки че относителните икономии на въглерод зависят от това какви са мрежите за доставки и времето на деня, в което се зареждат превозните средства.

Най-добре се представят ядрената и водноелектрическа Швейцария със 100% спестяване на въглерод спрямо бензиновите превозни средства, Норвегия 98%, Франция 96%, Швеция 95% и Австрия 93%, според проучването.

Изоставащите са Кипър с 4%, Сърбия с 15%, Естония с 35% и Холандия с 37%. Шофьор на електромобил в най-големия производител на автомобили в Европа Германия, която разчита на комбинация от възобновяеми източници и въглища, прави 55% спестяване на парникови газове, показват още данните.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК