България ще стимулира покупката на електромобил чрез субсидия от 6135 евро

В близките 4-5 години само по-богатите българи ще могат да си ги позволят

10.11.2021 | 15:39 Редактор: Теодора Патронова
България ще стимулира покупката на електромобил чрез субсидия от 6135 евро

Българската държава планира да субсидира покупката на нов електромобил, като поеме до 30% от цената му, но максимум 6135 евро (12 000 лв). Тази сума обаче реално ще бъде много под 30%, защото електрическите автомобили са с високи цени. Така че подходът, заложен в проекта на оперативна програма "Околна среда" (2021-2027 г.), едва ли ще повлияе върху продажбите на електромобили в страната. Това сподели д-р Веселин Грозданов, преподавател във Висше транспортно училище "Тодор Каблешков" пред телевизия Bloomberg.

В близките 4-5 години само по-богатите кръгове на българското общество, които имат сигурни доходи или са пионери в своите области, ще могат да си позволят електромобили. 

С тази субсидия България прави малка стъпка към политиките за насърчаване на електромобилността, които се прилагат от години в други европейски страни.

В България трудно може да увеличи броят на електромобилите и заради несигурността. 

От години продажбите на употребявани автомобили в България са повече от новите, като съотношението понякога е 1:10, така че предвиденият стимул от 6135 евро трудно би променил потребителското поведение. 

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК