България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Грийнпийс": С преминаването към електромобили заменяме един проблем с друг

Личните автомобили допринасят повече за замърсяването на въздуха, смята Меглена Антонова

05.11.2021 | 07:58 Редактор: Здравко Черкезов

С настъпването на зимния сезон все повече домакинства използват отоплителни уреди на твърдо гориво, което води до замърсяване на въздуха. 

"Ситуацията в София е малко по-добра от предишните дни, тъй като метеорологичните условия позволиха да се разсее замърсяването, което се получава заради сезонните инверсии. Заради топлия въздух, който заключва студен въздух близо до земната повърхност, замърсяване излиза в котловини като София", обясни Меглена Антонова от организация "Грийнпийс" в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ влияние оказват и източници на замърсяване извън София като електроцентралите в Перник и Бобов дол, както и големите пътни артерии около града. 

"За да решим проблема с транспорта, е важно градовете да се фокусират не толкова върху това да заменим стария автомобил с по-нов, а какво правим като решение за мобилността – осигуряване на по-добър масов градски транспорт, за да могат хората да се придвижват пеша или с велосипед", изтъкна Антонова.

Според нея е важно мерките да не се фокусират в преминаването към електромобили, защото по този начин "заменяме един проблем с друг".

"Могат да се намерят решения, особено по отношение на градския транспорт, за интегриран билет, който да може да се използва за повече превозни средства. Има тенденция в София, където се намалява честотата на превозните средства по някои от линиите, която определено не е в посока да се стимулират хората да използват повече градски транспорт", изтъкна представителката на "Грийпийс".

Колективно личният автомобилен транспорт допринася повече за замърсяването на въздуха от градския, смята Антонова. Затова е важно хората да се мотивират да използват повече градски транспорт, категорична бе тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
baba.jga
преди 2 години
В София градският транспорт е много добре уреден за разлика от другите градове в България. За мен беше удоволствие да го ползвам, но!!! Я се замислете....! При един милион електрички в БГ и 40% от тях да се зареждат едновременно+другото потребление, колко точно мощности ще ни трябват , за да го покрием? Друго! Какво правим с батериите, които ще се изхвърлят....къде? Колко ще струва? Това са все въпроси, на които няма отговор?Дали ще изчезне замърсяването или просто ще получи друга форма? Сигнализирай за неуместен коментар