България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Грийнпийс": До 2050 г. може да изпитаме остър недостиг на вода в Източномаришкия басейн

"Вече има значителен стрес върху водните ресурси в този регион", каза Меглена Антонова

08.07.2021 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова

От 3 юли влезе в сила забраната за производство на 8 вида пластмасови изделия за еднократна употреба в целия Европейски съюз. Защо у нас ще се забавим с тази забрана, с какво ще заменим пластмасата и как ще решим проблема със замърсяването на водите у нас?

"Бяхме в басейна на река Марица в източната му част, където се намират няколко от големите язовири в България, които предоставят вода за охлаждане на вътрешните централи. Те са необходими за производството на енергия, защото иначе няма как да се произвежда тази енергия. Разпънахме голям банер в язовир Овчарица - "Избирам водата". Той беше посветен на проучване, което публикувахме - по какъв начин влияят климатичните промени, както и използването на вода от такива големи инсталации върху екологията в този район и дали има достатъчно вода в региона", каза Меглена Антонова от "Грийнпийс" в "България сутрин".

Изводите били, че вече има значителен стрес върху водните ресурси в този регион заради икономическите дейности, които се случват.

"Най-вече заради използването на енергия от изкопаеми горива, които имат нужда от охлаждане. Направихме няколко сценария за следващите години. Това може да се засили, зависи как ще се развият климатичните промени и още до 2050 г. бихме могли да усетим доста сериозен недостиг на вода в Източномаришкия басейн, ако не започнем с поетапно затваряне на тези мощности", допълни Антонова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя припомни, че тази година е била по-пълноводна, но миналата не е била такава.

"Но в различните години виждаме, че имаме общо намаляване на валежите и на количеството вода, която е необходима, за да бъде екосистемата там здрава и да ни осигурява прясна вода. Ние разглеждахме плановете на страната как ще се развива енергетиката. Ще има поетапно намаляване на тези мощности, но недостатъчно бързо. Едва след 2035 г. започва изключване на въглищни мощности, а ние преди това бихме могли да усетим липсата на тази вода", посочи експертът.

Според нея това не е риск само за екологията, но и за сигурността на електроенергийната система.

Антонова коментира и доклада, който гласи, че вече е в сила забраната за пластмасовите продукти за еднократна употреба в ЕС.

"Официалният срок беше до 3 юли. Някои хора са се надявали, че изведнъж от тази дата нататък ще спрем изцяло да виждаме голяма част от пластмасовите изделия в търговската мрежа. В България все още не е предложен проект за обществено обсъждане на наредбата, която ще въведе тези ограничения", добави Меглена Антонова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Цъкльо
преди 2 години
Интересно. ТЕЦ-а цялата вода в язовирите ли я възвира и изпарява или нещо друго. От думите на г-та от Грийнпийс излезе че всичко се изпарява. Живея близо до язовир Овчарица - използва се вода за охлаждане и след това тя се излива в язовира. През зимата той се е превърнал в уникално място където презимуват много прелетни птици - заради изобилието от храна и по топлата вода. В момента просто е ред да се грачи срещу тецовете. Сигнализирай за неуместен коментар