Apple ограничава драстично производството на iPhone

Причината е, че продължителният недостиг на чипове засегна водещия му продукт

13.10.2021 | 23:01 Редактор: Жаклина Иванова
Apple ограничава драстично производството на iPhone

Американският технологичен концерн Apple вероятно ще намали прогнозираните си производствени цели за iPhone 13 за 2021 г. с цели 10 милиона бройки, тъй като продължителният недостиг на чипове засегна водещия му продукт, предава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Очакваше се компанията да произведе 90 милиона броя от новия модел iPhone през последните три месеца на годината, но сега тя е казала на производствените партньори, че общата бройка ще бъде по-ниска, тъй като Broadcom Inc. и Texas Instruments Inc. се затрудняват да доставят достатъчно компоненти, твърдят пожелалите анонимност източници.

Технологичният гигант е един от най-големите купувачи на чипове в света и определя годишния ритъм на веригата за доставки на електроника. Но дори и със силната си покупателна способност, Apple се бори със същите проблеми в доставките, които причиниха хаос в индустриите по целия свят. Големите производители на чипове предупредиха, че търсенето ще продължи да изпреварва предлагането през следващата година и потенциално след това.

Apple получава части за дисплеите си от Texas Instruments, докато Broadcom е нейният дългогодишен доставчик на безжични компоненти. Един потенциален недостиг на чиповете на TI за най-новите iPhone е свързан със захранването на OLED дисплея. Apple също така е изправена пред недостиг на компоненти от други доставчици.

Представителите на Apple и TI са отказали коментар. Broadcom не е отговорила на искането за коментар.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК