Apple разширява обхвата си в автомобилната индустрия

Компанията работи върху технология, която ще има достъп до система за контрол на климатиците, скоростомера и други

08.10.2021 | 11:08 Редактор: Жаклина Иванова
Apple разширява обхвата си в автомобилната индустрия

Американският технологичен концерн Apple Inc., чийто интерфейс CarPlay се използва от милиони шофьори, се стреми да разшири обхвата си в автомобилната индустрия.

Компанията работи върху технология, която би имала достъп до функции като система за контрол на климатиците, скоростомера, радиосистемата и седалките, твърди Марк Гърман от Bloomberg.

Инициативата, известна вътрешнофирмено като IronHeart, все още е в начален етап и ще изисква сътрудничеството на автомобилните производители.

Проектът на Apple защитава идеята, че автомобилите могат да бъдат основен източник на пари за технологичния гигант - дори и без да продава самото превозно средство. Въпреки че плановете за собствен автомобил на Apple се сблъскват с неуспехи, включително и заради напускането на ключови мениджъри през тази година, компанията продължава да развива CarPlay.

Тя позволява на клиентите да свържат своите iPhone с превозно средство, за да контролират функциите на т. нар. инфотеймънт система. Седем години след пускането CarPlay се предлага от повечето големи автомобилни производители.

IronHeart ще придвижи CarPlay още една крачка напред. Базираната на iPhone система може да получи достъп до редица контролни функции, сензори и настройки.

Системата ще дава показания за вътрешната и външна температура, както и за влажността, температурни зони, системи за размразяване, настройки за регулиране на високоговорители за съраунд звук, еквалайзери и др. Ще има опция и за регулиране на седалките и подлакътниците. Ще се контролират и скоростомерът, тахометърът и групи инструменти за горивото.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК