Apple прати геймърите в немилост, отказва да върне Fortnite в AppStore

Производителят на iPhone иска да изчака окончателна присъда

23.09.2021 | 23:11 Редактор: Здравко Черкезов
Apple прати геймърите в немилост, отказва да върне Fortnite в AppStore

Американският технологичен концерн Apple възнамерява да върне популярната онлайн игра Fortnite в своя магазин за приложения едва когато правната битка с нейния разработчик Epic Games бъде напълно разрешена, предава DPA.

Производителят на iPhone е отхвърлил искането за възобновяване, става ясно от писмо, публикувано от главния изпълнителен директор на Epic Тим Суини. Apple се позовава, наред с други неща, на предишното "двойствено" поведение на Epic.

В рамките на спора между Apple и Epic, който продължава повече от година, преди десет дни бе постановено първото решение. Съдия в Калифорния постанови, наред с други неща, че Apple е имала право да забрани Epic и Fortnite от своя App Store.

Съдебната битка започна през август 2020 г., когато Apple премахна Fortnite, тъй като Epic вкара собствена система за плащане в играта си, което ефективно позволи на играчите да заобиколят 30% комисиона на производителя на iPhone при покупки на цифрови стоки в приложението. 

Днес Fortnite се предлага за конзоли и компютри и има около 400 милиона регистрирани акаунта, твърдят от Epic, информира investor.bg.

Преди присъдата Apple заяви, че ще приветства завръщането на играта в App Store, стига Epic да се придържа към нейните правила.

Според Epic съдията не засяга в присъдата си нито комисионата на Apple от 15 до 30 процента за продажби на цифрови стоки, нито че вътрешният магазин за приложения е единствената платформа за изтегляне на приложения на iPhone. Съдията обаче реши, че в бъдеще Apple вече не трябва да забранява на разработчиците да съветват потребителите как да купят по-евтино артикулите извън магазина за приложения. Epic обжалва присъдата.

В Twitter в сряда Суини каза, че е изпратил на 16 септември писмо до Фил Шилер, висш изпълнителен директор на Apple, който надзирава App Store, в което се казва, че неговата компания ще се съобрази с изискванията на App Store на Apple, стига да изпълнява заповедите на съдията. Той също така публикува отговора на адвоката на Apple в писмо от вторник. 

"Дали Epic ще избере да върне Fortnite на потребителите на iOS зависи от това дали и къде Apple ще актуализира насоките си, за да осигури равнопоставеност между покупките в Apple In-App и други начини на плащане", пише Суини в писмото си, публикувано в Twitter. Той също така публикува писмо между адвокатите на Epic и Apple.

След присъдата Суини изрази недоволството си от констатациите, обещавайки да продължи борбата си и повтори, че се бори за свободен дигитален свят. "Не бих променил това, за да върна Fortnite на iOS", написа той в Twitter по-рано този месец.

Този туит привлече вниманието на Apple. "В светлината на това и други изявления след решението на съда, съчетано с двуличното поведение на Epic в миналото, Apple упражни своето право на преценка да не възстановява акаунта на програмата за разработчици на Epic в момента", казва Марк Пери, външен адвокат на Apple, пред адвокат на разработчика. "Apple няма да разгледа никакви допълнителни искания за възстановяване, докато решението на окръжния съд не стане окончателно и не подлежи на обжалване".

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК