Apple, Amazon, Microsoft и Disney финансират борещи се срещу новите климатични мерки

Повечето големи американски корпорации изразиха загриженост относно климатичната криза

04.10.2021 | 16:35 Редактор: Жаклина Иванова
Apple, Amazon, Microsoft и Disney финансират борещи се срещу новите климатични мерки

Американските технологични компании Apple, Amazon, Microsoft, както и Disney са сред големите концерни, които финансират сериозно корпоративни лобистки групи и организации, които се борят срещу новите мерки за борба с климатичните промени, предложени от демократите в САЩ, пише британският The Guardian.

Група корпоративни лобистки групи и организации са се мобилизирали, за да се противопоставят на предложения от демократите законопроект за бюджета в размер на 3,5 трлн. долара, който съдържа безпрецедентни мерки за намаляване на емисиите на газовете, загряващи планетата. Законопроектът е наречен "най-значимото климатично действие в историята на страната ни" от лидера на демократите в Сената на САЩ Чък Шумер.

Повечето големи американски корпорации изразиха загриженост относно климатичната криза или обявиха свои собствени цели за намаляване на парниковите газове. Джеф Безос, един от най-богатите хора в света, заяви, че климатичната криза е "най-голямата заплаха за нашата планета", а компанията, която той основа, Amazon, е обещала на бизнеса да намали емисиите си до нула до 2040 г. Microsoft обещава да бъде "въглеродно отрицателна" в рамките на десетилетие, а Disney се стреми да използва само електроенергия от възобновяеми източници в рамките на същия период от време.

Според наблюдателите от Accountable.US, гигантите, които се хвалят редовно с нови "зелени" политики, наливат сериозни средства в Търговската палата на САЩ, Кръглата маса на бизнеса и Коалицията RATE, организации, които работят срещу новия проектобюджет на американските демократи за 3,5 трилиона долара.

В законопроекта не са налице само мерки за борба с климата. Сред основните критики от другата страна е високият ръст на данъци и мерки, които според консерваторите ще убият твърде много работни места.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК