Само за няколко минути биткойнът поскъпна с 2500 долара

Пазарната капитализация на криптовалутите се покачи от $1,9 трлн. в сряда до около $2,2 трлн. в неделя

04.10.2021 | 15:08 Редактор: Искра Ангелова
Само за няколко минути биткойнът поскъпна с 2500 долара

В рамките на само няколко минути биткойнът, най-голямата и стара криптовалута, поскъпна с около $2500 в петък и през по-голямата част от уикенда се обменяше срещу $48 хил., пише Bloomberg. Общо, пазарната капитализация на криптовалутите се покачи от $1,9 трлн. в сряда до около $2,2 трлн. в неделя, според Coin Gecko.

Наблюдателите не са категорични какво е предизвикало значимия ръст. Според съоснователя на JST Capital Тод Моракис и директора в криптоборсата FTX Джонатан Чийзман поскъпването се дължи на т. нар. short squeeze в някои части от пазара. Терминът описва ситуация, в която цената на даден актив расте, карайки инвеститорите, които са заложили на спад, да затворят позициите си и да купят обратно същия актив, с което засилват ръста. 

Други твърдят, че поскъпването се дължи на края на историческия тежкия месец септември или на липсата на движение от страна на Федералния резерв, съобщава Money.bg.

Каквато и да е тя, биткойнът успява да задържи ръста и от около $44 хил. в петък сутрин, днес се обменя срещу почти $48 хил. Стратезите на Fundstrat пишат в доклад, че повишението "изглежда важно от техническа гледна точка". Те са бичи настроени и поставиха две цели: $52 956, колкото бе септемврийският връх, както и $64 895.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК