Азиатски работници на IBM излязоха на стачка

Служителите са недоволни от решението за прехвърлянето им към Lenovo

08.03.2014 | 14:38 Редактор: Елена Кирилова
Азиатски работници на IBM излязоха на стачка

Повече от 1000 работници от американската корпорация IBM излязоха на стачка в Китай, изразявайки недоволството си от прехвърлянето им в Lenovo. Решението за преминаването им към компанията беше взето, след като IBM продаде на китайската компания своя сървърен бизнес в сделка за 2,3 млрд. долара, предава Ройтерс.

Служителите в Китай заявиха, че не са доволни от новите си работни места и протестират срещу няколко клаузи в своите трудови договори.

IBM заяви, че на работниците е предложено да получат обезщетение или да останат на работните си места, но, съобразявайки се с правилата, въведени от Lenovo. Нито едно от предложенията обаче не е било прието от служителите.

В момента те все още се водят специалисти на IBM, заради което корпорацията води преговорите с тях.

В блогове на китайски работници се посочва, че им е предложено обезщетение в размер на 6000 юана (около 980 долара).

След подобна смяна на собственика в много предприятия азиатските работници все по-често изразяват недоволството си чрез стачки. Наскоро и служителите на Nokia излязоха на протест заради недоволството си от прехода към Microsoft.

Друг подобен сценарий се разигра и в края на миналата година. Тогава служители от китайския завод Cooper Tire щурмуваха сградата му в Шандун и изхвърлиха от територията му новите мениджъри. Освен това те унищожиха всичката документация, а след това заводът беше продаден на индийската компания Apollo Tyres.

Протестиращите заявиха, че се съмняват в способността на индийския концерн Apollo Tyres Ltd. да погаси дълговете на Cooper, и в крайна сметка Chengshan започна да проучва възможностите за разтваряне на партньорството.

През юни 2013 г. пък директорът на американска фабрика в Пекин бе държан в продължение на дни в плен от служители, които настояваха за обезщетения.

Повече по темата вижте във видеото!