Кислородът от ракетите отива в болниците, НАСА отложи изстрелване на спътник

Това е една от последиците от пандемията от коронавирус

30.08.2021 | 10:03 Редактор: Юлия Христова
Кислородът от ракетите отива в болниците, НАСА отложи изстрелване на спътник

Една последица от пандемията от коронавирус се проявява на едно малко вероятно място: космическата индустрия.

Лятно покачване на пациентите с Ковид-19 пренасочва течния кислород от ракетите към болниците, което накара НАСА да обяви в петък, че ще отложи изстрелването на следващия си спътник за наблюдение на Земята със седмица, предаде Bloomberg. 

Кислородът, охладен до течна форма при -184 C, е решаваща част от горивото на ракетите на компании от SpaceX до ULA до Virgin Orbit. Сега индустрията очаква забавяне на стартовете, тъй като пациентите на вентилатори имат предимство във веригата за доставка.

„Хората са на първо място“, казва Ричард Крейг, вицепрезидент по техническите и регулаторни въпроси на Асоциацията за сгъстен газ на САЩ, индустриална търговска група.

Докато доставките на кислород са се засилили в цялата страна поради медицинската употреба на кислород, нуждата е най-остра във Флорида, където скокът на инфекциите с Ковид запълни болниците.

Някои градове във Флорида, включително Орландо и Тампа, са наложили ограничения за използването на вода, тъй като някои пречиствателни станции използват кислород в процеса на дезинфекция.

Недостигът на работна ръка сред шофьорите на търговски камиони, които трябва да имат специализирано обучение за транспортиране на някои газове, като кислород, също усложни затрудненията в снабдяването, каза Крейг. Освен ракетостроенето, течният кислород (обикновено наричан LOX) се използва при заваряване и в производството на стомана, хартия, стъкло, химикали и фармацевтични продукти. 

Цялата статия четете в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК