Googlе намалява заплатите на служителите, работещи от вкъщи

Facebook и Twitter също намалиха заплатите на служителите, работещи от дистанция

10.08.2021 | 18:29 Редактор: Жаклина Иванова
Googlе намалява заплатите на служителите, работещи от вкъщи

Служителите на Google, базирани в същите офиси преди пандемията, ще се сблъскат с различни промени в заплащането, ако изберат да работят от вкъщи за постоянно, като най-тежко ще бъдат засегнати тези, които пътуват най-дълго, сочи калкулатор за изчисляване на заплатите, разгледан от Ройтерс.

Става дума за експеримент, който се провежда в Силициевата долина, която често задава тенденции за други големи работодатели.

Facebook и Twitter също намалиха заплатите на служителите, работещи от дистанция, които са се преместили в по-евтини райони, а по-малки играчи като Reddit и Zillow се насочиха към модели на заплащане, свързани с местоположението, позовавайки се на предимствата, що се отнася до наемането на служители, задържането им и разнообразието на работната сила.

Google изпъква с това, че предлага на служителите си калкулатор, който им позволява да видят ефекта от този ход. Но на практика някои работещи от дистанция, особено тези, които пътуват от далечни места, могат да получат намаление на заплатата, без да сменят адреса си.

"Нашите компесационни пакети винаги са се определяли според местоположението и нашето заплащане винаги е било на върха на местния пазар в зависимост от това къде работи служителят", коментира говорител на Google, допълвайки, че заплащането ще варира в различните градове и щати.

Служител на компанията, който е поискал да остане анонимен, обикновено пътува до офиса в Сиатъл от близък окръг и вероятно заплатата му ще бъде намалена с 10%, ако работи от вкъщи на пълен работен ден, сочи оценката на Work Location Tool, който е пуснат през юни.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК