Как изкуственият интелект може да помогне в борбата с климатичните промени?

ИИ има голям потенциал да помогне за намаляването на вредните емисии

08.08.2021 | 21:36 Редактор: Жаклина Иванова
Как изкуственият интелект може да помогне в борбата с климатичните промени?

Технологичните решения, които могат да бъдат използвани за изменението на климата, могат да се разделят в две категории. От една страна, това са вертикалните решения, които се справят със замърсяването в даден сектор. Нисковъглеродни торове например помагат за намаляване на емисиите в селскостопанството. От друга страна, са хоризонталните решения, които разглеждат проблеми в много различни индустрии. Един пример за това са литиево-йонните батерии, които се използват в електрическите коли, но също така по-добре интегрират възобновяемите енергийни източници в електрическия микс, пише Bloomberg.  

Изкуственият интелект (ИИ) е пример за една такава хоризонтална технология, която има голям потенциал да помогне за намаляването на вредните емисии. Списъкът с проблемите, които ИИ може да разреши, е дълъг и броят на стартъпите, използващи технологията за адресиране на някои от тези проблеми, е още по-дълъг.

Какво представлява изкуственият интелект?

"Това е много широк термин, който в основата си обхваща всеки изчислителен алгоритъм, който може да изпълни някаква сложна задача“, казва Прия Донти от университета "Карнеги Мелън".

"Обикновено това са задачи, които хората могат да изпълняват като зрение, реч, разсъждения", добавя тя.

Все още съществува философски дебат сред изследователите дали целта на изкуствения интелект е да изпълнява задачите като човек или пък да го надмине.

Има пет основни начина, където може да се използва ИИ в борбата с климатичните промени.

Обработка на данни за проучвания

Един такъв пример е компанията за анализ на данни Kayrros, която използва сателитни изображения и машинно обучение, за да открие изтичането на метан.

Мощни метанови облаци бяха открити в ключов въгледобивен район в Австралия. Страната е един от най-големите износители на метан в света. Облаци от невидимия парников газ, който е над 80 пъти по-вреден от въглеродния диоксид за затоплянето на земята, бяха забелязани близо до множество мини миналия месец, показва анализ на сателитни данни на Европейската космическа агенция от геоаналитичната компания Kayrros SAS. Изтичането на метан в атмосферата е подложено на все по-големи критики, тъй като в последно време се увеличава осведомеността за техните вредни последици за околната среда.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК