Boeing с демонстрационна мисия на новата си капсула за полети в Космоса

Полетът е планиран за 20:20 българско време

03.08.2021 | 11:50 Редактор: Юлия Христова
Boeing с демонстрационна мисия на новата си капсула за полети в Космоса

Американската компания Boeing е напът да извърши поредната демонстрационна мисия на новата си капсула за пилотирани полети в Космоса.

CST-100 Starliner трябва да излети от Флорида, за да докаже, че може да превозва екипажи до и от Международната космическа станция (МКС). Това ще бъде вторият изпитателен полет, провеждан без хора на борда.

Подобна демонстрация, проведена през 2019 г., срещна сериозни софтуерни проблеми, които почти доведоха до загуба на капсулата. Starliner ще бъде изведена в орбита с ракета Atlas-5 от Кейп Канаверал във Флорида.

Полетът е планиран за 13:20 местно време (17:20 GMT; 20:20 българско време). Мисията беше насрочена за петък миналата седмица, но грешка, свързана с новоинсталиран руски модул на МКС, наложи четиридневно забавяне.

Ако няма проблеми, Starliner би трябвало да се скачи с МКС малко преди 17:40 GMT в сряда. Изминаха малко повече от 10 години, откакто Boeing представи за първи път своя дизайн за CST-100 Starliner на авиосалона Фарнборо във Великобритания.

Това беше в отговор на призива търговските компании да поемат отговорността за транспортирането на екипажа на ниска околоземна орбита след пенсионирането на космическите совалки. 

Американската космическа агенция (НАСА) предостави техническа и финансова подкрепа както на Boeing, така и на компанията SpaceX, за да им помогне да разработят нови капсули. Идеята беше, че превозните средства ще бъдат използвани на търговска основа, когато НАСА се нуждае да транспортира астронавти до МКС.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК