Zoom ще плати $85 млн. и ще засили сигурността, за да уреди съдебно дело

Компанията е нарушила правата за поверителност на потребителите, като споделя лични данни с Facebook, Google и LinkedIn

02.08.2021 | 23:05 Редактор: Жаклина Иванова
Zoom ще плати $85 млн. и ще засили сигурността, за да уреди съдебно дело

Zoom Video Communications ще плати 85 млн. долара и ще засили своите практики за сигурност, за да уреди съдебно дело, в което се твърди, че компанията е нарушила правата за поверителност на потребителите, като споделя лични данни с Facebook, Google и LinkedIn, и е позволила на хакери да нахлуват в срещите в Zoom – практика, наречена "zoombombing", предава Ройтерс.

Предварителното споразумение, подадено в съда в събота следобед, изисква одобрение от окръжния съдия на Сан Хосе, Калифорния, Луси Кох.

Абонатите, включени в колективния иск, ще имат право на 15% възстановяване на основните им абонаменти, или 25 долара, която сума от двете е по-голяма, докато други могат да получат до 15 долара.

Zoom се е съгласила с нови мерки за сигурност, включително да предупреждава потребителите, когато домакините на срещи или други участници използват приложения на трети страни в рамките на разговорите, и да предложи специализирано обучение на служителите за поверителността и боравенето с данни.

Американската компания отрича извършването на нарушения при съгласието си за уреждане на спора.

В изявление от неделя Zoom коментира: "Поверителността и сигурността на нашите потребители са основни приоритети за Zoom и ние приемаме сериозно доверието, което нашите потребили ни оказват".

Уреждането на спора се случва, след като на 11 март Кох позволи на ищците да преследват част от исковете, базирани на договор.

Въпреки че Zoom е генерирала около 1,3 млрд. долара от абонаментите за Zoom Meetings от участниците в колективния иск, адвокатите на ищците определиха споразумението за 85 млн. долара като разумно, предвид рисковете пред съдебния процес.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК