Космическата компания на Безос налива $2 млрд. за проекта на НАСА за Луната

Blue Origin би приела договор с фиксирана цена за лунния десант

27.07.2021 | 11:58 Редактор: Юлия Христова
Космическата компания на Безос налива $2 млрд. за проекта на НАСА за Луната

След като неговата космическа компания Blue Origin не можа да надделее в тръжния процес на американската космическа агенция НАСА за първото комерсиално устройство за кацане на Луната, основателят на Amazon Джеф Безос опитва отново да се наложи - с оферта в кеш.

Blue Origin, наред с други неща, ще поеме разходи за до 2 милиарда долара за разработването и производството на устройство за кацане на Луната през тази и следващите две години, ако на компанията бъде позволено да се конкурира с конкурентната компания SpaceX на Илън Мъск, пише Безос в отворено писмо в понеделник до ръководителя на НАСА Бил Нелсън.

НАСА първоначално не отговори на предизвикателството, поне не публично, пише Bloomberg.

Ако бъде избрана, Blue Origin ще финансира и тест на модула за спускане на Луната на НАСА, който е аванпостът, който ще служи като критична връзка при пътуванията до и от земния спътник. Финансирането ще намали риска за НАСА, написа Безос в понеделник в публично писмо до ръководителя ѝ Бил Нелсън.

„За мен е чест да предложа този принос и съм благодарен, че имам финансовото състояние, за да мога да го направя“, написа Безос.

Blue Origin също така би приела договор с фиксирана цена за лунния десант и ще поеме всички превишения на разходите в процеса на дейността, казва Безос.

Той твърди, че НАСА „се е отклонила от първоначалната си стратегия за работа с двама източници“, когато е избрала Space Exploration Technologies Corp. на Мъск за договора за 2,9 млрд. долара, за да разработи системата за кацане за програмата Artemis на агенцията.  Безос твърди, че поръчката е възложена „поради предполагаеми краткосрочни бюджетни проблеми и неговото сегашно предложение премахвало тази пречка“.

НАСА възложи договора за разработване на система за двама астронавти в размер на 2,9 милиарда долара в началото на април след 10 месеца разработка. Договорът на SpaceX обхваща две кацания на луната: тестов полет до повърхността без екипаж, последван от пътуване с астронавти. 

Служителите на НАСА заявиха тогава, че остават ангажирани да използват и ракетата Boeing Co. SLS и капсулата за екипажа Orion от Lockheed Martin Corp. - и двете се ползват с подкрепата на Конгреса въпреки големите закъснения и превишаването на разходите - за полет на астронавти до лунната орбита като част от програмата Artemis. НАСА също така ще продължи разработката на модул, който обикаля около Луната и служи като междинна станция за астронавти при полети до и от лунната повърхност.

Договорът задълбочава все по-важните отношения на SpaceX с НАСА, която вече използва ракетите Falcon 9 и капсулите Dragon на компанията за превоз на астронавти до Международната космическа станция. Лунният десант е ключов аспект на програмата Artemis на НАСА за връщане на астронавтите на Луната за първи път след последната мисия с Аполо през 1972 г. Договорът за почти 3 млрд. долара е част именно от тази програма. 

Проектът Starship на Мъск разполага с просторна кабина и два люка, през които астронавти могат да излизат на лунната повърхност. Архитектурата на този кораб предвижда той да еволюира до цялостна система за многократна употреба за полети и спускане на Луната, Марс и други планети или спътници, пише investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК