Български дронове ще изпълняват трансгранични и междуградски доставки

Безпилотните самолети на Dronamics могат да носят 350 кг товар

20.07.2021 | 09:15 Редактор: Елеонора Танева
Български дронове ще изпълняват трансгранични и междуградски доставки

Логистичният гигант DHL ще си сътрудничи с българския разработчик на дронове Dronamics за пускане на трансгранични и междуградски безпилотни летателни апарати, насочени към преодоляване на обтегнатите вериги за доставки.

Компанията вече използва по-малки безпилотни летателни апарати за пренасяне на документи, колети и фармацевтични продукти на ограничени разстояния в Германия, Танзания и Китай.

"Подписаното споразумение има за цел предлагане на обща услуга за еднодневни доставки с дронове за клиенти на DHL на глобално ниво, използвайки разработваният от Dronamics дрон Black swan", пише в съобщение на базираната във Великобритания и България компания.

Безпилотните самолети на Dronamics могат да носят 350 кг товар и да имат максимален обхват 2500 км, информира bloombergtv.bg.

Първият сериен безпилотен самолет ще бъде готов през октомври. Очаква се да бъде първият внедрен в търговската мрежа, който ще надхвърли 100 км. Машините на Dronamics засега летят само от летище до летище, а компанията е подписала споразумения с 39 летища в 13 държави в Европа.

Снимка: Dronamics

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК