Водородът може да е горивото на бъдещето във Формула 1

Спортът се е ангажирал да стане въглеродно неутрален до 2030 г.

19.07.2021 | 11:08 Редактор: Здравко Черкезов
Водородът може да е горивото на бъдещето във Формула 1

Автомобилите, задвижвани с водород, могат да бъдат бъдещето на Формула 1, според управляващия директор на F1 Рос Браун.

Устойчивото развитие сега е централна цел на спорта, който се е ангажирал да стане въглеродно неутрален до 2030 г., но това няма да включва напълно електрически коли, каза Браун пред ВВС.

"Може би водородът е пътят, по който F1 ще поеме, за да запазим шума, да запазим емоцията, но определено преминаваме към различно решение", каза той.

През октомври Honda, която доставя двигатели на екипа на Red Bull, чийто пилот Макс Верстапен в момента води шампионата, обяви, че ще се оттегли от F1 в края на тази година, за да концентрира инженерния си фокус върху безвъглеродната технология.

F1 има една от най-амбициозните програми за устойчивост от всеки основен спорт и през 2019 г. обяви плана си да достигне нула емисии до 2030 г. с цели, включително:

Спортът е предприел стъпки за намаляване на броя на хората и товарите, които пътуват между състезанията с около една трета и е намалил работата на пътуващите медии. Двигателите на F1 имат рейтинг на топлинна ефективност от около 50%, докато бензиновите двигатели за пътни автомобили обикновено са около 30%.

В момента фокусът на спорта ще бъде върху разработването на синтетични горива, които използват въглерод, уловен от въздуха, отпадъци от ферми или биомаса.

Правилата вече изискват бензинът, използван във F1, да съдържа поне 10% биогориво и този дял е вероятно да се увеличи. Замяната на въглеродни горива ще бъде огромно предизвикателство, признава Браун.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК