Как Люис Хамилтън пренаписа историята на Формула 1 през 2020 г.

Британецът подобри редица рекорди по пътя към 7-ата си световна титла

26.12.2020 | 08:12 Редактор: Ралица Братанова
Как Люис Хамилтън пренаписа историята на Формула 1 през 2020 г.

2020 година бе необичайна и трудна година и за Формула 1, която обаче премина под знака на Люис Хамилтън, който се превърна в абсолютна легенда в историята на спорта.  
 
Въпреки доминацията на Mercedes и британеца, сезонът предложи някои изненадващи развръзки, след като в рамките на 23 седмици – от началото на юли до средата на декември, бяха проведени 17 състезания, само в Европа и Близкия Изток и така кампанията бе спасена.

Керванът се завърна на писти като "Нюрбургринг”, "Имола” и "Истанбул Парк”, а за първи път състезания имаше на "Муджело”, както и на новото трасе в Португалия край Портимао.    
 

Хамилтън счупи серия рекорди, за да стигне до 7-ата си световна титла, с което се изравни с Михаел Шумахер, когото успя да надмине по победи стигайки до 95, при 91 за великия германец. Така за мнозина Люис вече категорично е №1 за всички времена. Mercedes триумфира в 13 от 17 старта (11 триумфа за Люин), 2 победи взе Макс Верстапен, а по една записаха Пиер Гасли и Сехио Перес.  

Началото не бе впечатляващо за фаворита, след като Люис остана едва 4-и в ГП на Австрия, но след това с 3 поредни победи много бързо разсея съмненията, че ще има проблеми по пътя към поредната титла, след като Валтери Ботас много бързо показа колебания.  
 
Макс Верстапен спечели втората надпревара на пистата "Силвърстоун” под името ГП 70 Ф1, след като показа отлична грижа за гумите, но бе ясно, че въпреки подобрението си Ред Бул няма да бъде сериозен конкурент на фаворита, който за сезона боядиса колите си в черно, за да подкрепи борбата срещу расизма и дискриминацията.  

Нови 3 успеха в следващите 4 старта запазиха контрола на Хамилтън, който дори и когато не бе на ниво и имаше проблеми, не губеше много точки срещу Ботас. Люис остана едва 7-и в Италия, но финландецът завърши 5-и и записа едва 4 точки повече.  
 
Именно на Монца се стигна до сензация, след като Пиер Гасли триумфира за тима на Алфа Таури и стана първият французин с победа от Оливие Панис през 1996-а. Той стартира едва 10-и, но си проби път напред, за да стигне до невероятен триумф, като зад него се наредиха Карлос Сайнц и Ланс Строл. Хамилтън получи наказание за минаване през бокса, когато той е затворен, а и Ботас отново се провали.  

Целият обзор четете на Gol.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК