Ужасяваща катастрофа с Верстапен позволи на Хамилтън да грабне победата

Втори в драматичната надпревара на пистата "Силвърстоун" остана Шарл Льоклер с "Ферари"

18.07.2021 | 19:18 Редактор: Жаклина Иванова

Люис Хамилтън все пак спечели 4-ата си победа за сезона и 99-а в кариерата, след като финишира пръв в драматичната надпревара на пистата "Силвърстоун".

Британецът изхвърли от състезанието лидера в шампионата Макс Верстапен, след това бе наказан, но въпреки това успя да триумфира.

Втори остана Шарл Льоклер с "Ферари", макар да водеше почти до края след драматичните събития в началото. Валтери Ботас с другия "Мерцедес" също се качи на подиума.

Времето на "Силвърстоун" бе изключително топло с над 50 градуса температура на асфалта. Пилотите обаче заложиха на средно твърдите гуми – медиум, като само Серхио Перес с "Ред Бул", който започна от питлейна, бе с хард.

Началото бе страхотно. Хамилтън започна добре, но Макс го затвори много агресивно на няколко пъти. Британецът не се отказваше и продължи да бъде агресивен и на завоя "Копс" инцидентът бе факт.

Макс излетя от пистата и се разби мощно в стената. Повторенията показаха, че Верстапен опитва да затвори агресивно Люис, който бе от вътрешната страна и се стигна до удар между предна лява гума на Хамилтън и задна дясна на лидера в шампионата.  

Макс бе доста разтърсен от тежкия удар, а Шарл Льоклер с "Ферари" се оказа начело. Последва обаче червен флаг и спиране на надпреварата, което бе подновена от място след повече от половин час прекъсване.

Льоклер стартира отлично и запази първото си място, докато Ландо Норис мина пред Валтери Ботас. Себастиан Фетел обаче се завъртя и се смъкна в дъното на колоната. Хамилтън разбра, че ще бъде забавен с 10 секунди в бокса заради наказанието си за инцидента с Макс.

В 16-ата обиколка Льоклер се оплака от прекъсване на двигателя и получи инструкции от бокса, как да промени настройките. Преднината му обаче пред Люис падна под секунда. В 19-ата обиколка започнаха спиранията в бокса – Кими, Фетел, Перес и Ръсел, а от "Ферари" уведомиха Льоклер, че проблемите с мотора са решени.

Хамилтън влезе за смяна в 28-ата обиколка, като изтърпя наказанието си от 10 секунди, след което получи гуми хард и се върна на 5-о място. На практика обаче бе 4-и заради предстоящата смяна на Сайнц, който бе стигнал до второто място. Испанският пилот на Ферари бе повикан за смяна в 29-ата обиколка, но също бе забавен заради предна лява гума, губейки около 10 секунди. Той все пак се върна 6-и.

Хамилтън свали пасива си под 2 секунди от водача 4 обиколки преди края, а скоро вече бе на под секунда. В 50-ата обиколка логичното се случи и Люис излезе начело, след което стигна и до 8-ата си победа у дома, пише gol.bg.

Така Люис свали 25 точки от пасива и срещу Макс и вече има 177, докато съперникът му остана със 185, така че битката за титлата се върна.

Ботас също се качи на подиума, а след него останаха пилотите на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикардо, които взеха добри точки. Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо, Ланс Строл, Естебан Окон и Юки Цунода допълниха десетката.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК