Злоупотребява ли Facebook с господстващото си положение?

Регулаторите в Брюксел и Обединеното кралство обявиха, че започват официални разследвания на Facebook

05.06.2021 | 12:38 Редактор: Жаклина Иванова
Злоупотребява ли Facebook с господстващото си положение?

Регулаторите в Брюксел и Обединеното кралство обявиха, че започват официални разследвания на Facebook в рамките на съвместна атака срещу използването на потребителските данни от социалната мрежа с цел доминиране на основни пазари като дигиталната реклама, пише Financial Times.

Службата за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) във Великобритания обяви, че разследва дали Facebook не "злоупотребява с господстващото си положение в социалните мрежи или пазарите на дигитална реклама чрез събирането и използването на рекламни данни“.

Отделно от това Брюксел заяви, че започва формално антимонополно разследване, което да оцени дали Facebook е нарушил законодателството на ЕС "чрез използването на рекламни данни, събрани от рекламодатели, за да се конкурира с тях на пазари, на които Facebook оперира, като класифицираната реклама например“.

Регулаторите в ЕС посочват още, че ще проучат дали Facebook свързва своята услуга за онлайн класифицирана реклама "Facebook Marketplace” със социалната мрежа, в нарушение на правилата на Европейския съюз за конкуренцията.

Брюксел и Лондон имат сходен подход в борбата с господството на т.нар. Big Tech (големите технологични компании), откакто CMA стана сам по себе си регулатор през януари. От началото на годината британската агенция започна разследвания на Google, Apple и Facebook. През последните години Европейската комисия също започна разследвания на Google, Microsoft, Amazon и Apple.

Паралелното разследване на Facebook се случва в момент, в който Великобритания се подготвя за въвеждането на закон, който официално ще създаде нов технологичен регулатор в рамките на CMA. Той ще определи специални кодекси за поведение на големите технологични компании. Ако те не бъдат спазвани, ще следват големи глоби.

Четете повече по темата в investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК