Над 50% от европейците искат замяна на депутатите с изкуствен интелект

Извън Европа, около 75% от анкетираните в Китай подкрепят идеята

27.05.2021 | 12:58 Редактор: Десислава Атанасова
Над 50% от европейците искат замяна на депутатите с изкуствен интелект

Проучване установи, че повечето европейци биха искали някои от членовете на парламента в отделните държави да бъдат заменени от алгоритми (от изкуствен интелект).

Изследователи от Центъра за управление на промяната на частния испански университет IE University попитаха 2769 души от 11 държави по света как биха се почувствали относно намаляване на броя на депутатите от националните парламенти на техните страни, като тези места бъдат предоставени на Изкуствен интелект (ИИ или AI), който ще има достъп до техните данни.

Резултатите, публикувани в четвъртък, показват, че въпреки ясните и очевидни ограничения на ИИ, 51% от европейците казват, че са за подобен ход, пише БНР.

Проучването установи, че идеята е особено популярна в Испания, където 66% от анкетираните хора я подкрепят. В Италия пък 59% от респондентите бяха за тази идея, а в Естония - 56%.

Не всички държави харесват идеята за предаване на контрола на машини, които могат да бъдат хакнати или да действат по начин, по който хората не искат от тях. Във Великобритания цели 69% от анкетираните бяха против идеята, докато 56% бяха против в Холандия и 54% в Германия.

Извън Европа, около 75% от анкетираните в Китай подкрепиха идеята парламентаристите да бъдат заменени с изкуствен интелект, докато 60% от американските респонденти се противопоставят на това.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК