Роботизирани мисии до Марс: Кога ще последват и хората?

НАСА иска да изпрати астронавти на Марс в даден момент през 2030

26.05.2021 | 23:35 Редактор: Жаклина Иванова
Роботизирани мисии до Марс: Кога ще последват и хората?

Повече от половин век, след като Нийл Армстронг направи гигантския скок за човечеството върху повърхността на Луната, новата космическа надпревара се се нажежава. Този път обещаващата нова последна граница за земляните е планетата в съседство Марс, пише в свой анализ Bloomberg.

Поредица от роботизирани мисии до Червената планета, включително марсоходът на НАСА Perseverance тази година и китайския Zhurong този месец, доведоха до неизбежния въпрос: Кога ще последват и хората? Безпилотните мисии през десетилетията предоставиха купища информация, включително наличието на воден лед на Марс, подхранвайки очакванията за възможно кацане на хора. Но колко скоро това може да стане реалност? И дали човечеството е готово?

НАСА иска да изпрати астронавти на Марс в даден момент през 2030. Обединените арабски емирства - които сега имат космически кораб, обикалящ около планетата - популяризират 100-годишен план за създаване на човешка колония там. Докато Китай заяви, че изпращането на хора на Марс е неговата дългосрочна цел, желаещите да се докоснат до марсианския живот засега могат да посетят само съоръжение за симулация в пустинята Гоби.

Най-амбицираният сред всички е милиардерът Илън Мъск. Основателят на Space Exploration Technologies иска да изпрати хора на Червената планета през това десетилетие, като заяви уверено миналата година, че мисия с екипаж може да се осъществи още през 2026 г. Много учени обаче предупреждават за наличието на твърде много въпроси без отговор, залегнали при пътуването в космоса. Мъск също призна рисковете, като заяви, че "там е трудно да се пързаляш с шейна“.

"Честно казано, не малко хора вероятно ще загубят живота си в началото“, каза магнатът в интервю с основателя на X Prize Foundation Питър Диамандис.

"Днес определено се намираме на етап, при който не можем да живеем на Марс“, каза Аднан Ал Райс, мениджър на програмата "Марс 2117“ за Mohammed Bin Rashid Space Center в ОАЕ.

"Но докато развиваме науката и технологиите, отговорът може да е различен след 50 до 100 години“, добави още той.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК