Коли на Tesla ще разчитат на камери за своя aвтопилот

Мъск е известен противник на лидарната технология

26.05.2021 | 15:28 Редактор: Юлия Христова
Коли на Tesla ще разчитат на камери за своя aвтопилот

Производителят на електромобили Tesla обяви, че автомобилите Model 3 и Model Y за американския пазар вече няма да бъдат оборудвани с радарни системи, а ще разчитат на камери за своя aвтопилот, предаде „Блумбърг“.

През април главният изпълнителен директор Илън Мъск нарече радара една от последните „патерици“, които компанията иска да премахне в стремежа си към пълна автономия, което досега беше трудно постижимо. Мъск е известен противник на лидарната технология, която използва импулси на лазерна светлина за откриване на обекти и в момента изглежда става и противник на радарните системи, които използват радиовълни, за да откриват препятствия на пътя.

Сензорният пакет на Tesla до момента разчиташе на радар, както и на осем камери.

"Продължаваме прехода към Tesla Vision, нашата система за автопилот, базирана на камера“, се казва на уебсайта на компанията. „Започвайки с доставките през май 2021 г., моделите 3 и Y, предназначени за северноамериканския пазар, вече няма да бъдат оборудвани с радари. Вместо това те ще бъдат първите превозни средства на Tesla, които разчитат на камери и обработката на информацията от невронни мрежи, за да предоставят пълно самоуправление и функции за активна безопасност. "

Този ход идва, след като функцията за помощ на водача на Tesla, известна като Autopilot, попадна под нарастващ регулаторен контрол в САЩ. Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA), както и Националният съвет за безопасност на транспорта (NTSB), започнаха разследване на причините за катастрофа в Тексас, при която загинаха двама мъже през април. В предварителен доклад на NTSB се казва, че собственикът на колата първоначално е управлявал автомобила.

На 5 май Tesla Model 3 се блъсна в тракторно ремарке в Калифорния, а шофьорът беше убит. NHTSA, както и мултидисциплинарният екип за разследване на произшествия в Калифорния, все още разследват тази катастрофа, като за момента не е ясна точната причина.

Мъск казва от няколко години, че компанията е на път да осигури автономност от ниво 5 - което означава, че автомобилите няма да изискват човешка намеса - шофьорите все още трябва да държат ръцете си на волана, когато използват автопилот, пише bloombergtv.bg.

Много клиенти на Tesla, които имат Autopilot, казват, че функциите се подобряват с времето, тъй като компанията пуска нови софтуерни актуализации.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК