Мъск срина биткойна с решението Tesla да не приема плащания с криптовалутата

Ние сме притеснени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива, написа той

13.05.2021 | 18:15 Редактор: Юлия Христова

Илън Мъск предизвика срив на биткойн. Това се случи, след като в Twitter главният изпълнителен директор на Tesla обяви, че производителят на електрически превозни средства спира да приема плащанията на колите си с криптовалутата.

В публикацията на милиардера се посочва, че Tesla няма да приема заплащания за електрическите автомобили с криптовалутата заради нейното негативно влияние върху околната среда. Виртуалната валута се създава посредством компютърна мрежа, която използва сложни математически формули и се захранва от огромно количество електрическа енергия. И за Мъск това е проблем. 

"Ние сме притеснени от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добива на биткойни и трансакциите, особено въглищата, които имат най-лошите емисии от всички горива", каза той.

Решението идва, след като само преди три месеца Tesla изненадващо обяви, че ще позволи на своите клиенти да плащат за автомобилите именно с биткойн. И не само -  компанията обяви закупуването на биткойни на стойност 1,5 милиарда долара, което доведе до скок в цената X. Сега след обрата в политиката, Мъск е готов да даде шанс на друга виртуална валута, ако тя отговаря на зелените стандарти. 

В Twitter Мъск се заигра и с друга криптовалута - Доджкойн. В своя профил във вторник той попита своите последователи дали искат Tesla да приеме Доджкойна. 78 процента отговориха положително.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК