За първи път: Tesla отчете рекордна печалба от 1 млрд. долара

Компанията беше подпомогната и от инвестицията си в биткойн

27.04.2021 | 10:10 Редактор: Жаклина Иванова
За първи път: Tesla отчете рекордна печалба от 1 млрд. долара

Tesla отчете рекордни печалби в понеделник - третото си поредно възходящо тримесечие - като коригираната печалба за първи път достигна границата от 1 милиард долара, предава CNN Business.

Компанията записа общи приходи на стойност от 9 милиарда долара. Това е малко по-ниско от продажбите през четвъртото тримесечие, но е ръст от 75% спрямо година по-рано.

Печалбата беше частично засегната, тъй като калифорнийският концерн спря да произвежда двата си най-скъпи модела, Model S и Model X, през тримесечието, докато се подготвяше да дебютира нови версии на тези превозни средства и на фона на глобалния недостиг на полупроводници, който обхвана цялата автомобилна индустрия.

Но Tesla заяви, че е преодоляла недостига на чипове "отчасти, прехвърляйки се изключително бързо към нови микроконтролери, като същевременно разработва фърмуер за нови чипове, произведени от нови доставчици". 

Но изпълнителният директор Илън Мъск заяви по-късно в понеделник пред инвеститорите, че недостигът на чипове е "огромен проблем" за Tesla и че компанията "е имала едно от най-трудните предизвикателства във веригата на доставки, коeто някога e срещалa".

Според него доставките на новия Model S "трябва да започнат много скоро". Но това беше същата прогноза, отправена, когато бяха публикувани резултатите от четвъртото тримесечие преди три месеца.

Мъск отново изглежда по-предпазлив в сравнение с положителната информация от сегашните отчети на компанията, заявявайки, че Tesla е преживяла "множество проблеми" с новите Model S и Model X. Мъск допълни, че Model S отново ще започне да бъде доставян "вероятно следващия месец", но обемите на доставки на двата автомобила ще бъдат възобновени едва през третото тримесечие.

Компанията беше подпомогната и от инвестицията си в биткойн. Преди време компанията обяви, че е инвестирала 1,5 милиарда долара в биткойн през тримесечието с част от наличните си средства. От американския производител на електромобили поясниха, че продажбата на биткойн през периода е генерирала печалба от 101 милиона долара.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК