В Китай ограничиха автомобилите на Tesla, били заплаха за националната сигурност

От китайското правителство се опасяват, че от компанията събират чувствителни данни

19.03.2021 | 23:10 Редактор: Здравко Черкезов
В Китай ограничиха автомобилите на Tesla, били заплаха за националната сигурност

Китайското правителство ограничава шофирането на автомобили на Tesla за военнослужещи и служителите на ключови държавни компании, позовавайки се на опасения, че данните, събирани от компанията производител, могат да доведат до изтичане на информация, застрашаваща национална сигурност, споделят запознати лица, цитирани от The Wall Street Journal.

Този ход следва правителствен преглед на автомобилите на Tesla, който, според китайските власти, поражда загриженост, тъй като камерите на автомобилите могат постоянно да записват, посочиха запознатите лица, както и да получават различни данни като кога, как и къде се използват автомобилите, плюс списъка с контакти, които се синхронизират с автомобилния софтуер. Китайското правителствено е загрижено, че някои данни могат да бъдат изпратени обратно в САЩ, допълват запознатите лица.

Ограничението идва, докато Си Дзинпин все повече отдалечава Китай от зависимостта му от чуждестранните технологии, а технологичната война между Пекин и САЩ продължава да се разраства. Решението изглежда огледално на американските ограничения за използването на комуникационно оборудване, произведено от китайски компании, сред които най-вече Huawei Technologies - китайският технологичен гигант, който Вашингтон определи като заплаха за националната сигурност поради опасенията, че шпионира в полза на Пекин - твърдения, които Huawei отрича.

Китайското правителство е информирало някои от своите агенции да помолят служителите им да спрат да карат автомобили на Tesla до тяхната месторабота, посочиха запознатите лица. Част от китайските длъжностни лица споделят още, че автомобилите също е забранено да бъдат шофирани до жилищни сгради, където се помещават семейства на работещи в чувствителни за сигурността индустрии и държавни агенции. От ръководствата на тези агенции е било посочено, че сред опасенията на правителството е най-вече фактът, че автомобилите на Tesla могат да бъдат постоянно в режим на запис, използвайки камери и други сензори за регистриране на различни детайли, включително и кратки видеоклипове.

Ограничението се отнася за всички лица, работещи във военни комплекси, чувствителни за сигурността държавни предприятия като авиационни компании, както и правителствени агенции, конкретизираха запознатите лица. Информационното бюро на Държавния съвет на Китай не отговори веднага на искане за коментар.

Tesla отказа да коментира мярката на правителството. От компанията пренасочиха запитването на The Wall Street Journal към коментар, който преди това е бил отправен в китайски медии в отговор на предишни опасения за сигурността на данните. "Политиката на Tesla за защита на поверителността е в съответствие с китайските закони и разпоредби. Tesla отдава голямо значение на защитата на поверителността на потребителиските данни", гласи коментарът. Освен това от американския концерн поясниха, че автомобилните камери не са включени при всички превозни средства на Tesla в Китай.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg 

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК