"За" или "против" плащане с биткойн за Tesla

Предишни увеличения на цените оставиха хората недоволни от криптовалутата

26.03.2021 | 09:11 Редактор: Здравко Черкезов

Съобщението на американския предприемач Илон Мъск, че биткойн вече може да бъде използван за покупката на електромобил на Tesla е главоблъсканица за притежателите на криптовалутата, пише Bloomberg.

Какво би се случило, ако цената на биткойн се удвои в рамките на година, след като потребител е използвал токени, за да си закупи автомобил? Или обратното - какво предстои в случай на колапс на пазара, подобен на този от 2018 г.?

Поддръжниците на биткойн обикновено препоръчват придържане към валутата без значение какво се случва, основно заради потенциала ѝ да се превърне в разплащателно средство в бъдеще. Забравете долара, паунда или еврото, посочват те.

Възможността да се закупуват електромобили на Tesla с биткойн може би представлява малка крачка към тази идея, но светът все още е далеч от изоставянето на долара като основна резервна валута.

Междувременно биткойн е все по-приеман от финансовите институции като отделен клас актив, с който може да се търгува. Въпреки че те може и да не очакват криптовалутата да замени фиатните пари, анализатори предвиждат, че цената ѝ ще се повиши над настоящото ниво от около 51 хиляди долара.

Предишни увеличения на цените оставиха хората недоволни от решенията си да използват биткойн за покупки. Миналия месец милиардерът Чамат Палихапития написа в Twitter, че съжалява за решението си да използва биткойни, за да плати имот за 1,6 милиона долара на езерото Тахо през 2014 г. Той е изчислил, че цената на токените към февруари би била 128 милиона долара.

Имайки предвид нарастващите противоречия, Bloomberg пита експерти относно мнението им за закупуването на Tesla с биткойни.

Какво смятат те - четете в BloombergTV.bg​​​​​​

Снимка: Bloomberg LP

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК