По-строга регулация: ЕК предлага нови правила за изкуствения интелект

Основната цел е Европа да стане световен център за надежден ИИ

21.04.2021 | 14:57 Редактор: Жаклина Иванова
По-строга регулация: ЕК предлага нови правила за изкуствения интелект

Европейската комисия предлага нови правила и действия, чиято цел е Европа да стане световен център за надежден изкуствен интелект (ИИ). Комбинацията от първата по рода си правна рамка по отношение на ИИ и новия координиран с държавите членки план ще гарантира безопасността и основните права на хората и предприятията и същевременно ще активизира в целия ЕС навлизането на ИИ и инвестициите и иновациите в него.

Този подход ще бъде допълнен от нови правила относно машините, като за целта правилата за безопасност ще бъдат адаптирани с цел да се увеличи доверието на потребителите в новото гъвкаво поколение продукти.

Новият Регламент за ИИ ще бъде гаранция, че европейците могат да гласуват доверие на това, което ИИ може да предложи.

Пропорционалните и гъвкави правила ще обхванат специфичните рискове, които възникват при системите с ИИ, и ще заложат най-високите стандарти в световен мащаб.

В Координирания план са представени нужните промени в политиката и инвестициите на равнището на държавите членки с цел укрепване на водещата позиция на Европа в развитието на ИИ, който е ориентиран към човека, устойчив, сигурен, приобщаващ и надежден.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК