Britcoin: Великобритания обмисля своя цифрова валута

Името ѝ официално ще е CBDC (дигиталната валута на Централната банка)

19.04.2021 | 22:05 Редактор: Здравко Черкезов
Britcoin: Великобритания обмисля своя цифрова валута

Великобритания разглежда възможността за създаване на цифрова валута, която домакинствата и предприятията биха могли да използват вместо пари в брой - инициатива, която финансовият министър нарече "бриткоин”, пише БГНЕС.

Използването на пари в брой е намаляло по време на пандемията на коронавируса, тъй като хората се опитват да избягват контакт и няколко централни банки по света обмислят дали да създадат цифрови пари, които да позволяват онлайн плащания, без да преминават през банки.

Банката на Англия и министерството на финансите обявиха в понеделник създаването на Работна група на Централната банка за дигитална валута, която да проучи потенциалната британска дигитална валута.

"CBDC (дигиталната валута на Централната банка – бел. ред.) ще бъде нова форма на дигитални пари, емитирани от Банката на Англия и използвани от домакинствата и бизнеса", се казва в изявление на централната банка. "Тя би съществувала заедно с пари и банкови депозити, вместо да ги замества", се добавя в изявлението.

Финансовият министър Риши Сунак отговори на туит на съобщението с въпроса "Britcoin?" - игра на думи за биткойн, една от най-популярните криптовалути. За разлика от криптовалутите, които са извън обсега на държавните образувания, тъй като те се издават в децентрализирана и криптирана система, централните банки ще имат контрол върху цифровите пари.

Китай изпробва собствена цифрова валута в пилотна програма, докато Европейската централна банка ще реши това лято дали да премине към създаване на цифрово евро.

Банката на Англия заяви, че работната група за CBDC ще използва форум, за да разгледа "практическите предизвикателства при проектирането, прилагането и управлението на CBDC". Финансовата институция също така ще вземе предвид данните и последиците за поверителността на цифровата валута.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК