Експерти на Knowledge city: Интересът към умните градове се увеличава

На 22 март ще се проведе второто дигитално събитие на конференцията

17.03.2021 | 18:08 Редактор: Тодор Петров

Една година след сблъсъка ни с коронавируса, интересът към темата за умните градове се увеличава, а какво се промени през изминалата една година по отношение на технологии и иновации и  има ли България място сред умните градове бяха сред темите на първото издание на тазгодишната конференция на Investor.bg Knowledge City.

Заради коронавируса хората започнаха да прекарват повече време в домовете си и да обръщат внимание на това как да ги направят умни, обръщаха внимание на това по какъв умен начин да се придвижват от едно място на друго, така че да бъдат по-защитени, обясни Бойчо Попов, главен редактор на сайта-организатор Investor.bg.

По време конференцията стана ясно, че София е поела по пътя към превръщането в умен град, а този процесът  продължава с въвеждането и на новата безконтактна билетна система

„Желанието ни е безконтактната карта, с която са снабдени голяма част от жителите на града и гостите както от страната, така и от чужбина, да се превърне в безконтактен билет, елиминирайки необходимостта от други носители като хартиени, картонени и други пластмасови носители“, обясни Васил Димитров - изпълнителен директор на една от големите компании за мобилно банкиране у нас, който беше един от участниците в дискусията.

Според директора на общинското предприятие Софияплан - архитект Любо Георгиев, би трябвало скоро да забравим хартиеното билетче. „През тази система ще можем да отчитаме пътникопотоците, тоест да разберем трафика от хора, ползващи градския транспорт - как, каква му е динамиката в града, във времето също“, обясни той.

Основен помощник за практическата реализацията на тази система е 5G мрежата, коментира на Knowledge City и Мартин Филев, мениджър „ICT решения и иновации“ в един от големите телекоми у нас. Той обясни, че  внедряването на такава мрежа може да бъде много полезно, но е изправено пред големи предизвикателства, които тепърва трябва да бъдат решени.

Конференция Knowledge City е първото събитие, организирано на новата стрийминг платформа Investor Media PRO. На 22 март от 14:15 ще се проведе и второто дигитално събитие на Knowledge city. В неговия фокус ще бъдат иновациите в града, както и важността на взаимовръзката между бизнеса, общината и гражданите.

На дигиталното събитие ще бъде излъчено и ексклузивно за Knowledge city интервю с кмета на белгиийския град, който спечели приза „Европейски град на иновациите“ за 2020 година. Дигиталното събитие може да се гледа на живо на investormediapro.bg.

Knowledge City се провежда с подкрепата на Алтерко, Риск Инженеринг, TollPass, Банка ДСК, Интерком Груп и Явор, Леново България.