Facebook ще плаща за новинарско съдържание на медийната компания на Мърдок

Стойността на сделката не е обявена

16.03.2021 | 11:59 Редактор: Десислава Атанасова
Facebook ще плаща за новинарско съдържание на медийната компания на Мърдок

Facebook се съгласи да плаща на издателската компания News Corp Australia, на Рупърт Мърдок, за новини от местните медии. Сделката се случва само седмици, след като Австралия прие спорния закон, целящ да принуди технологичните платформи да плащат за новинарско съдържание, съобщава Bloomberg TV Bulgaria, като цитира BBC.

News Corp не разкрива стойността на тригодишния договор.Сделката обхваща цялото съдържание на News Corp в страната. Миналия месец компанията на Мърдок сключи подобна сделка и с Google.

Главният изпълнителен директор на News Corp. Робърт Томсън заяви, че сделката означава, че потребителите на Facebook ще получат достъп до новинарски статии и нови видеоклипове на News Corp. в Австралия, след като технологичният гигант е заплатил за тях на медийната компания. 

„Радваме се, че имаме сключена тази сделка и очакваме с нетърпение да въведем услугата Facebook News в Австралия“, заяви Кембъл Браун, вицепрезидент на Facebook за глобални новинарски партньорства.

Това е най-новият договор, който News Corp. сключи с технологичните гиганти след години, в които компанията настояваше да получава плащания от тях.

Издателите отдавна се оплакват, че Facebook и Google завладяват нарастващ дял от пазара на онлайн реклама, продавайки реклами на своите платформи, заедно със статии, които получават безплатно.

Миналия месец Австралия прие първия в света закон, благодарение на който Google и Facebook ще плащат за новинарско съдържание, публикувано в техните платформи.

По този начин страната яростно се противопостави на американските технологични гиганти.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК