Австралия обвини Facebook в натиск: Става ли дума за война между гиганти

Битката се следи и от Европейския съюз

19.02.2021 | 19:17 Редактор: Юлия Христова

Достъпът до интернет може да се промени и да не е такъв, какъвто го познаваме. Причината е решението на Facebook да не показва новини от Австралия. За натиск или медийна война става въпрос?

Трафикът към новинарските в сайтове в Австралия е намалял с 13% само за няколко часа, след решението на Facebook да забрани новините от австралийски медии на континента. Интернет гигантът предприе тази стъпка заради проектозакони в страната, предвиждащи технологичните компании да плащат на издателите за новинарско съдържание. 

"Искам само да кажа на Facebook - това е Австралия. Ако искате да правите бизнес тук, ще трябва да е съгласно нашите правила. Спирането на новини, като вид заплаха - не е добър ход от ваша страна", заяви премиерът Скот Морисън.

Премиерът определи действията на Facebook като арогантни. 

"Тези действия само ще потвърдят притесненията, които все по-голям брой държави изразяват относно поведението на водещите технологични компании, които смятат, че са по-големи от правителствата и че правилата не важат за тях", допълни той. 

Пострадаха и страници на здравни служби, предоставящи информация за коронавируса, както и на чужди новинарски сайтове. 

"Блокирането на достъпа до неновинарски страници е заради трудности с идентифицирането на това кое е новинарско съдържание и кое не", заяви директорът на Facebook за Азия Саймън Милнър. 

А влиянието на социалната мрежа върху новините, оказва се, е по-голямо в Австралия, отколкото другаде. 

"Докато 12% от посещенията в световен мащаб са били през Facebook, то у нас са 15% от посещенията", посочи главният технологичен директор на Chartbeat.

Според други действията на Австралия целят да облагодетелстват медийната група на Рупърт Мърдок, която да подкопае силата на Facebook и Google. А компанията на Марк Зукърбърк напомни, че плаща на издатели във Великобритания за новинарски статии. Битката се следи и от Европейския съюз. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК