Китай и Русия планират изграждане на лунна космическа станция

Съоръжението ще бъде достъпно за използване от други държави

10.03.2021 | 14:30 Редактор: Юлия Христова
Китай и Русия планират изграждане на лунна космическа станция

Китай и Русия обявиха планове за изграждане на лунна космическа станция. Руската космическа агенция Роскосмос заяви, че е подписала споразумение с Националната космическа администрация на Китай за разработване на изследователски съоръжения на повърхността на Луната, в орбита или и двете, пише BBC.

В изявление на космическите агенции на двете страни се казва, че съоръжението ще бъде достъпно за използване от други държави.

Новината идва точно когато Русия се готви да отпразнува 60-годишнина от първия си пилотиран космически полет. Международната научна лунна станция ще извършва широка гама от научни изследвания, включително изследване на Луната, се казва в изявление на двете агенции.

"Китай и Русия ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователска и развойна дейност и използване на космическо оборудване и космически технологии, за да разработят съвместно пътна карта за изграждането на международна лунна научноизследователска станция“, се казва в изявлението.

Освен това Русия и Китай ще си сътрудничат в планирането, проектирането, разработването и експлоатацията на изследователската станция.

Цялата статия четете на bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК