ЕС е готов да наложи дигиталния данък дори и без глобално споразумение

Данъчното облагане трябва да гарантира, че компаниите ще генерират подходящ принос за общността

09.03.2021 | 17:05 Редактор: Ралица Братанова
ЕС е готов да наложи дигиталния данък дори и без глобално споразумение

Лидерите на Европейския съюз са готови да потвърдят своя ангажимент за едностранно данъчно облагане на технологичните гиганти, ако до средата на тази година не успеят да се споразумеят за глобална рамка с партньорите си, включително американската администрация на Джо Байдън, съобщава Bloomberg.

По време на среща на върха по-късно този месец лидерите ще "подчертаят необходимостта спешно да се справят с данъчните предизвикателства, произтичащи от цифровизацията на икономиката, за да се гарантира справедливост и ефективност“, се казва в комюнике.

Докато се заричат ​​да работят по "консенсусно решение до средата на 2021 г.“, лидерите ще „потвърдят готовността си да продължат напред, ако не предстои глобално решение“, според проекта, който все още подлежи на промяна.

Разочаровани от бавния напредък в международните преговори за правилата за данъчно облагане на печалбата, няколко държави от ЕС вече са въвели или планирали налози върху приходите на компании като Facebook и Google в юрисдикциите, в които оперират.

Всичко по темата четете на BloombergTV.bg. 

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК