Търговско напрежение: Китай отказва да възобнови полетите с Boeing 737 MAX

Австралия отмени забраната през миналата седмица

01.03.2021 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова
Търговско напрежение: Китай отказва да възобнови полетите с Boeing 737 MAX

Китай все още има сериозни опасения относно безопасността на модела самолети на американската компания за авиокосмически технологии Boeing Co. 737 MAX, който беше принудително приземен в глобален мащаб след двете фатални катастрофи през 2019 г., заяви заместник-ръководителят на авиационния регулатор на азиатската страна Дун Джъи, след като беше попитан дали Пекин ще позволи полетите с този тип машини.

Когато проблемите със 737 MAX бъдат окончателно решени, Китай ще извърши последен преглед на машините, изтъква Джъи по време на пресконференция в Пекин. По неговите думи властите поддържат връзка с компанията Boeing и с Федералната авиационна администрация на САЩ. 

Китай, един от ключовите пазари за Boeing и неговия 737 MAX, беше първата страна, която забрани полетите с този модел след катастрофата в Етиопия през март 2019 г., при която загинаха 157 души. След това, през октомври, още един самолет от този модел катастрофира във водите на Индонезия, отнемайки живота на 189 души. И при двете катастрофи става въпрос за софтуерна неизправност, според анализите. Други страни последваха примера на Китай по отношение на забраните, в резултат на което серията MAX беше приземена в световен мащаб за около 20 месеца.

Към момента моделът е върнат е експлоатация в САЩ, Европа и Бразилия. Австралия отмени забраната през миналата седмица, докато Саудитска Арабия направи това в понеделник (1 март).

За момента Китай не показва признаци, че ще действа по същия начин.

Говорител на Boeing отказа да даде коментар по темата. Фючърсите върху акциите на базираната в Чикаго компания поскъпват с 2% спрямо тяхната цена на затваряне на редовната сесия от петък, информира Investor.bg.

Търговско напрежение

Поръчките на самолети Boeing от страна на China до голяма степен бяха прекъснати през последните четири години на фона на ескалиралото напрежение между Вашингтон и Пекин около търговията.

"Вярвам, че когато са налице конструктивни отношения, нещата ще се успокоят и китайците ще потърсят още самолети", заяви главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун през декември, същия месец, когато самолетите MAX бяха върнати обратно във въздуха в САЩ.

Китай има три основни критерия, които трябва да бъдат изпълнени, преди да позволи на самолетите MAX да летят отново: промените в дизайна, насочени към решаване на проблемите на самолета, трябва да бъдат одобрени от Китай; пилотите трябва да бъдат преквалифицирани да пилотират самолетите след тези промени; и заключенията на етиопските и индонезийските доклади за двете катастрофи трябва да са ясни.

Етиопските следователи заявиха, че планират да публикуват окончателния си доклад около втората годишнина от катастрофата на 10 март 2019 г.

Основните китайски авиокомпании Air China Ltd., China Southern Airlines Co. и China Eastern Airlines Corp. използват самолетите на Boeing заедно с още около 10 по-малки превозвачи в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК