Как ще повлияят електромобилите на енергийните системи в градовете?

Какъв ще е ефектът им върху електростанциите, електропреносните мрежи, цената на тока?

20.02.2021 | 21:37 Редактор: Никола Симеонов
Как ще повлияят електромобилите на енергийните системи в градовете?

За най-големите градове в Европа електрическите автомобили изглеждат добро решение: те са тихи, ефективни и не отделят допълнителни вредни емисии в и без това рекордно замърсения градски въздух. Само че през последните седмици възниква нов въпрос - какъв ще е ефектът от масовото им налагане върху неща като електростанции, електропреносни мрежи, цена на тока?  

Апокалиптичните прогнози в тази посока привидно получиха потвърждение в началото на февруари, когато една статистика обиколи всички заинтересовани от автомобилите издания. Според нея на 4 февруари потреблението на електричество в Норвегия е било над два пъти по-високо от това в съседна Швеция, съобразено с броя на населението, и почти пет пъти по-високо от това в България например.

В наши дни медиите не се бавят твърде много с ваденето на заключения. Какво отличава Норвегия от Швеция? Най-очевидният отговор е: броят на електромобилите.

В последното десетилетие норвежците всячески субсидират покупката на автомобили с батерии и в момента са най-развитият пазар в света в това отношение. През миналата година 54% от всички продадени в страната леки превозни средства са чисти електромобили (BEV), и още 29% се падаха на зареждащите се от мрежата хибриди (PHEV). Така че заглавия от типа "Електромобилите тласкат Норвегия към рекордно потребление на ток" се появиха даже в някои от най-уважаваните световни медии.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Още по темата четете в Automedia.bg


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
О и още гадни истини ще излязат скоро за електричките и накрая да не се окаже че замърсяват повече от сегашните или поне колкото тях,ударът ще е когато почнат да се изхвърлят масово акумулаторите им. Сигнализирай за неуместен коментар