Китай се презапасява с невиждани количества чипове

Бизнесът е купил оборудване за близо 32 млрд. долара

04.02.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Китай се презапасява с невиждани количества чипове

Китай предприема решителни стъпки, за да се предпази от все по-големите забрани за ползване на американски технологии, ето защо през миналата година е записал скок на вноса на чипове и на машини за производството им, пише Bloomberg.

Китайският бизнес е купил оборудване за близо 32 млрд. долара, използвано за производството на компютърни чипове и силициеви пластини. Покупките са от страни като Япония, Южна Корея, Тайван и други и бележат 20% ръст спрямо 2019 г., сочи анализ на Bloomberg въз основа на официални търговски данни.

С компании като Huawei Technologies, които са натрупали запаси преди санкциите на САЩ, вносът на компютърни чипове се е увеличил до почти 380 млрд. долара, като представлява около 18% от целия внос на Китай за годината.

Съединените щати постоянно ограничават достъпа на китайските фирми до американските технологии, мотивирайки Пекин да увеличи усилията си за развитие на собствената си индустрия на чипове след години на бавен напредък. Действията на администрацията на Доналд Тръмп разкриха уязвимостта на Китай в този ключов сектор. А сега, макар че Джо Байдън вече е президент на САЩ, Пекин продължава да работи по големия си нов план Китай да спре да зависи от другите в сферата на полупроводниците.

"В близко бъдеще Китай е зависим от вноса, за да подобри своето производство на чипове“, твърди Дан Уан, технологичен анализатор в Gavekal Dragonomics в Шанхай. "Китай все още не може да създава модерното оборудване за производството на чипове, от което се нуждае. Страната инвестира сериозно, но успехът ще изисква усилия за повече от десетилетие“.

Китайски компании като Semiconductor Manufacturing International Corp. увеличиха покупките си на машини, необходими за производството на компютърни чипове. Китай се превърна в най-големият пазар за подобно оборудване през 2020 г., сочи доклад от декември на SEMI.

Цялата статия четете на investor.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК