"Huawei" възнамерява да открие собствена фабрика за чипове

To ще бъде открито в Шанхай и няма да използва американски технологии

01.11.2020 | 19:43 Редактор: Юлия Христова

Китайската телекомуникационна компания "Huawei“ възнамерява да открие собствена фабрика за чипове, съобщи "Financial Times“.

Според източниците, новото предприятие ще бъде открито в Шанхай и няма да използва американски технологии. Производството ще позволи на "Huawei“ да се отърве от зависимостта си от чипове, произведени от САЩ, и да осигури доставката на необходимите компоненти, въпреки ограниченията от тази държава.

Планирано е първоначално предприятието да проведе експерименти за производството на 45-нанометрови чипове (световните лидери в тази област започнаха да използват тази технология преди 15 години). "Huawei“ обаче възнамерява да започне да произвежда по-усъвършенствани 28 nm чипове до края на 2021 г. и 20 nm чипове, които могат да се използват в повечето 5G устройства на компанията до края на 2022 г., пише БГНЕС.

На 17 август Министерството на търговията на САЩ наложи ограничения на 38 дъщерни дружества на "Huawei“ за достъп до продукти, произведени с помощта на американски технологии и софтуер. Ограниченията, по-специално, се отнасят до достъпа до чужди чипове, произведени по американска технология.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК