Huawei ще се фокусира върху облачния си бизнес

Подразделението засилва своите предложения, а Пекин все повече подкрепя компанията

30.08.2020 | 12:20 Редактор: Виктория Гетова
Huawei ще се фокусира върху облачния си бизнес

За да си осигури оцеляването, китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies се фокусира върху своя облачен бизнес, който все още има достъп до американски чипове, въпреки санкциите срещу компанията, пише Financial Times.

Облачното звено на Huawei продава изчислителна мощ и пространство за съхранение на компании, включително им дава достъп до изкуствен интелект, и расте бързо, допълва вестникът, позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса.

През януари Huawei постави звеното наравно с бизнеса си със смартфони и този за телекомуникационно оборудване.

Подразделението засилва своите предложения, а Пекин все повече подкрепя компанията чрез публични договори за облачни услуги, допълва статията.

Всичко това се случва, след като американският президент Доналд Тръмп ограничи износа на технологии до китайски компании и в частност Huawei. Той твърди, че оборудването на гиганта може да бъде използвано за шпионаж от страна на Пекин. Huawei Technologies продължава да отрича всички обвинения.

Междувременно главният финансов директор на компанията Мън Уанджоу се бори с потенциалната си екстрадиция от Канада в Съединените щати, след като беше обвинена в подвеждане на банки за бизнес отношенията на Huawei в Иран.

Технологичната компания се озова в центъра на търговската война между Вашингтон и Пекин, която все по-ясно се прехвърля в силно конкурентната технологична индустрия, пише Investor.bg

Усилията на администрацията на Тръмп за ограничаване на нарастващото влияние на Китай върху ключови технологични области вече доведе до проблеми за редица компании. Казусът с Huawei последва огромните проблеми на ZTE в САЩ. Сега на дневен ред е TikTok, която е изправена пред ултиматум – да продаде американския си бизнес или да бъде блокирана в страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК