Huawei може да остане без чипове за смартфоните си

Секторът за производство на микропроцесори в Китай е все още неразвит

11.08.2020 | 18:02 Редактор: Виктория Гетова
Huawei може да остане без чипове за смартфоните си

Изминаха само няколко дни, откакто Huawei постигна исторически успех. През второто тримесечие китайската компания за първи път стана най-големият производител на смартфони в света, изпреварвайки световните марки Samsung и Apple - въпреки санкциите, наложени от правителството на САЩ по време на мандата на президента Доналд Тръмп. След разпространените от пазарния изследовател Canalys данни мениджмънтът отбеляза „изключителната устойчивост в тези трудни времена“.

Това обаче може да е кратък триумф. Huawei е изправена пред големи трудности по отношение точно на производството на смартфони. Поради търговските ограничения, наложени от САЩ срещу Китай, американските производители на чипове като Qualcomm вече не могат да доставят процесори.

Сега обаче и поддоставчиците, които произвеждат важни компоненти въз основа на шаблоните на китайската група, също преустановяват сътрудничеството си. Бойкотът има потенциала да наруши баланса на силите на пазара на смартфони.

Засегната е например високоефективната серия процесори Kirin. Производството ще приключи на 15 септември, заяви Ричард Ю, който ръководи подразделението за потребителски продукти, по време на индустриална конференция миналата седмица. "Това е голям удар за нас", казва топ мениджърът според китайското бизнес списание Caixin. Компанията няма "повече чипове и няма повече наличност на склад" за производството на смартфони.

Проблемът: поддоставчиците се нуждаят за своите фабрики от съоръжения от САЩ или приятелски страни. Това означава, че обикновено те също са засегнати от санкциите. “За съжаление във втория кръг от санкции нашите производители на чипове приемаха поръчки само до 15 май", каза Ю. Следователно производството ще приключи след няколко седмици. Самият Huawei, каза мениджърът, няма способността да произвежда чипове.

През май 2019 г. американското правителство строго ограничи продажбата или трансфера на американски технологии на Huawei. В средата на май министърът на търговията Уилбър Рос издаде допълнителни ограничения за производството на чипове в чужбина.

Въпреки увеличеното финансиране от страна на правителството в Пекин китайската индустрия за чипове все още не може да бъде в крак с международните конкуренти. Китай наистина навакса по отношение на  дизайна на полупроводниците, а филиалът на Huawei HiSilicon е една от десетте най-добри компании в тази област. Но когато става въпрос за производството на микропроцесорите, началната точка е „изключително малка и неразвита“, коментират специалистите на IC Insights.

Сега Huawei е изправен пред голям проблем. Според пазарни наблюдатели, цитирани от германския Handelsblatt, производителят е успял да запази или дори да разшири пазарния си дял през първата половина на годината, тъй като продажбите по време на кризата не паднаха толкова рязко, както например при Samsung или Xiaomi. Въпреки това компанията дължи това изключително на бизнеса си в Китай, обяснява Анет Цимерман, анализатор от Gartner: След епидемията от коронакризата пазарът там се възстанови бързо - "но това беше единственият положителен фактор".

Какви са алтернативите пред китайската компания четете на Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
popa
преди 3 години
Туй запада сте страшни ***!!! Давате на Китайците технологии и части да произвеждат нещо което бие по вашата икономика!Само едни алчни *** могат да имат такава политика.За това Китай си прави каквото иска с Хонг Конг независимо подписаните задължения и ангажименти! Спрете с доставките на технологии ако искате да не се гръмните сами след 2 години! Сигнализирай за неуместен коментар