Huawei забавя най-новия си флагман заради проблеми със САЩ

Представянето на най-новата серия смартфони Mate е отговорът на новото поколение iPhone

17.06.2020 | 18:21 Редактор: Юлия Христова
Huawei забавя най-новия си флагман заради проблеми със САЩ

Huawei Technologies е поискал от някои свои доставчици да забавят производството на неговия най-нов флагмански смартфон, тъй като китайската технологична компания изпитва проблеми с потенциални прекъсвания във веригата на доставки в резултат на ескалиращи проблеми със САЩ, съобщиха пред агенция Nikkei Asian Review няколко източника, запознати със ситуацията.

Технологичният гигант е поискал спиране на производството на някои компоненти за най-новата си серия смартфони Mate и също така е орязал поръчките на части за следващите тримесечия, опитвайки се да оцени въздействието върху бизнеса със смартфони от затягащия се експортен контрол на Вашингтон, посочват източниците.

Представянето на най-новата серия смартфони Mate, което обикновено се състои през втората половина на годината, е отговорът на Huawei на новото поколение iPhone-и на американския гигант Apple. Huawei, вторият по големина производител на смартфони в света, по принцип възприема най-модерните процесорни дизайни за линията си смартфони Mate, използвайки чипове със собствен дизайн, разработени от нейното полупроводниково поделение HiSilicon.

Действията на администрацията на президента Тръмп през май обаче допълнително ограничиха достъпа на Huawei до американска технология, поставяйки по този начин китайската компания в несигурност относно способността на HiSilicon да доставя части като мобилни процесори, комуникационни чипове и чипове за ускорител на изкуствен интелект, предаде БНР.

Това стана факт, след като Съединените щати издадоха заповеди за предотвратяване на доставчици извън САЩ да използват американско технологично оборудване за производство на чипове по спецификации, изготвени от Huawei и HiSilicon.

Това принуди китайския производител на телекомуникационно оборудване да преоцени списъка си с чипове HiSilicon и да потърси алтернативни доставчици за серията си Mate, тъй като се опитва да балансира производството на новия смартфон с очакваното търсене през следващата година.

Според два източника от веригата за доставки, запознати с плана за производство на смартфони на Huawei, компанията е забавила графика си за масово производство за серията Mate с поне един до два месеца.

Днешната информация предполага ново покачване на напрежението между САЩ и Китай.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК