Сред звездите: SpaceX планира първата изцяло цивилна мисия в Космоса

Компанията ще изведе четири лица с капсулата Crew Dragon

02.02.2021 | 07:52 Редактор: Ралица Братанова
Сред звездите: SpaceX планира първата изцяло цивилна мисия в Космоса

Компанията SpaceX обяви, че ще изведе четири цивилни лица с капсулата Crew Dragon в орбита около Земята, определяйки това като "първата в света цивилна мисия", съобщава бизнес телевизия CNBC.

Точната дата на мисията, наречена Inspiration4, все още не е определена, но фирмата на Илън Мъск разкри, че тя вероятно ще се проведе през четвъртото тримесечие на 2021 година.

Главният изпълнителен директор на компанията Shift4 Payments LLC Джаред Исаакмен ще бъде един от членовете на екипажа и командир на екипажа, се казва още в изявлението.

Мисията Inspiration4 се стреми да повиши подкрепата за детската болница St. Jude. Исаакман дарява трите съпътстващи места в мисията "на членове на екипажа, които ще бъдат избрани да представляват стълбовете на мисията на лидерство, надежда, щедрост и просперитет“, се казва в прессъобщението на SpaceX.

"Inspiration4 е осъществяването на мечта за цял живот и стъпка към бъдещето, в което всеки може да се осмели да изследва звездите. Оценявам огромната отговорност, която идва с командването на тази мисия, и искам да използвам този исторически момент, за да вдъхновя човечеството, като същевременно помагам за справяне с детския рак тук на Земята", посочи Исаакмен в отделно изявление, предава БНР.

Екипажът на Inspiration4 ще премине обучение, водено от SpaceX, в което ще се подготви за изстрелване на една от ракетите Falcon 9 на компанията. SpaceX заяви, че мисията ще бъде "многодневно пътуване“ около Земята в капсулата Crew Dragon.

Компанията на Илън Мъск обяви няколко частни мисии през последните няколко години, включително сделка с японския милиардер Юсаку Маедзава за полет на ракетата на компанията Starship при пътуване около Луната през 2023 г.

SpaceX има и сделки за космически туризъм с Axiom Space, чиято цел е да откара четирима души до Международната космическа станция на 10-дневно пътуване в началото на следващата година, и Space Adventures, която пък планира да отведе четирима туристи на петдневно пътуване с "безплатен полет" до земната орбита през 2022 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК