Мъск свърза мозъка на маймуна с проводници, вече може да играе видеоигри

Той сподели, че скоро ще бъдат пуснати видеа на необичайния геймър

01.02.2021 | 20:15 Редактор: Никола Симеонов
Мъск свърза мозъка на маймуна с проводници, вече може да играе видеоигри

Илон Мъск обяви, че един от стартъпите му е свързал мозъка на маймуна с проводници, позволяващи ѝ да играе видео игри, пише Bloomberg.

"Той е една щастлива маймуна", коментира Мъск, който е главен изпълнителен директор на компанията за електромобили Tesla и предприемач, подкрепящ редица други футуристични проекти, включително Neuralink – стартъп, фокусиран върху разработката на мозъчно-компютърен интерфейс. По думите на Мъск видео клипове на свързаните маймуни ще бъдат пуснати скоро, може би до месец.

Предприемачът разкри новината в Clubhouse, частна социална мрежа, в която хората си говорят неформално. Въпреки че Clubhouse прилича на приложение, което предлага възможност за прескачане от един конферентен разговор в друг, то се превърна в популярна платформа с около 5 млн. потребители. Само 10 дни по-рано то имаше 3 млн. потребители. Това съобщават от Investor.bg

В рамките на разговора Мъск е попитан за новите разработки на базираната в Сан Франциско Neuralink, която беше стартирана през 2017 г. Мъск, който е основател и на компанията за ракети Space Exploration Technologies, а в момента е най-богатият човек в света, е известен с широките си интереси – от изкуствения интелект до подземния превоз.

"Имаме маймуна с безжичен имплант в черепа, разполагащ с малки проводници, която може да играе видео игри с ума си", коментира Мъск пред няколко хиляди слушатели в чат стаята на Clubhouse. "Не можете да видите къде е имплантът. Той е една щастлива маймуна".

Предприемачът обясни, че целта на технологията за свързване на мозъка е справяне с мозъчни и гръбначни травми и компенсиране на загубения капацитет чрез имплантиране на чип.

"Има примитивни версии на това устройство с жици, стърчащи от главата ви, но това е като Fitbit в черепа ви с малки проводници, които влизат в мозъка ви", коментира още той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК