Хакерите стават все по-изобретателни, "превземат" компютрите ни без да усетим

Всяко пренасочване от сайта, в който пазаруваме, трябва да е сигнал за опасност, каза Спас Иванов

29.01.2021 | 22:11 Редактор: Юлия Христова

Българска следа в схема за компютърни престъпления. Сървъри, през които се е злоупотребявало в така нареченото даркнет пространство, са открити у нас. 

Хората стоят вкъщи и бдителността им е притъпена. 100% увеличение на измамите отчитаме за една година. Даркнетът е просто среда, която ползват престъпниците в мрежата. Това каза за "Денят ON AIR" експертът по киберсигурност Спас Иванов.

По думите му това, което се вижда всеки ден е - когато потребителите не са добре инструктирани, те са потърпевши.

"Новите методи са социално значими събития, които стават "спусък на оръжие" в ръцете на киберпрестъпниците", обясни Иванов за Bulgaria ON AIR.

Според експерта много компании прибягват до това да плащат откуп и след това не си гарантират дали няма да станат повторна жертва.

"За да изгоните престъпника от вашия компютър, трябва да имате знания - да преинсталирате всичко", каза Иванов.

Той е на мнение, че хакерите са станали толкова изобретателни, че няма как да разберете за тяхното присъствие от дейността на устройството си. 

"Обикновеният потребител си цъка щастливо вкъщи и атаките се менят често. Трябва да се внимава за спешността на действието - често се иска кликване веднага или до часове. Има и редица грешки понякога, допуснати заради непопулярността на българския език навън. Всяка банка има предупреждения, но заради това, че хората имат малко време, се подвеждат", обясни експертът.

Спас Иванов припомни, че всяко пренасочване от сайта, в който пазаруваме и препращане към друг, трябва да е сигнал за опасност

"Киберзастраховките са начин да се предпазим", подчерта още той.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК