9% ръст на киберпрестъпленията у нас за изминалата година

За април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за Ковид-19

27.01.2021 | 13:14 Редактор: Юлия Христова
9% ръст на киберпрестъпленията у нас за изминалата година

2100 киберпрестъпления във и от българското Интернет пространство са регистрирани през 2020 г., сочи статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция "Електронно управление“. Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи сe на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти с злонамерен код (malware) – 38 на сто.

Националният CERT е подготвил и изпратил над 18617 е-мейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Кибератаките през 2020 г. са били насочени предимно към здравните власти, като през периода април-юни се е увеличил броят на фишинг атаките, свързани с информация за Ковид-19. Засегнати са били и финансови институции, като преобладаващи са били атаки от типа RDDoS. При тях се получават заплашителни писма с искане за откуп, придружени с кратка демонстративна DDoS атака, информират от "Електронно управление“.

Наблюдава се увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК