Заплаха за личните данни: Милиони изтриха WhatsApp от телефоните си

Компаниите, които дават приоритет на защитата им ще излязат на първо място, твърдят експерти

16.01.2021 | 20:30 Редактор: Юлия Христова
Заплаха за личните данни: Милиони изтриха WhatsApp от телефоните си

Милиони потребители по цял свят изтриха WhatsApp от телефоните си заради заплаха от събиране на личните им данни, съобщи Ройтерс. Двата милиарда потребители на чат приложението бяха помолени да се съгласят с новите условия за поверителност или да го напуснат до 8 февруари. WhatsApp актуализира условията си, като поиска от потребителите да позволят на Facebook да събира техни данни като телефонни номера и местонахождение. Социалната мрежа на Марк Зукърбърг придоби чат приложението за 19 млрд. долара през 2014 г. 

Дори създателите на WhatsApp обърнаха гръб на приложението, а съоснователят му Брайън Актън призна в интервю още през 2018 г.: “Продадох поверителността на потребителите си за по-голяма полза. Направих избор и компромис. И живея с това всеки ден”. За да омекотят удара, от WhatsApp заявиха, че данните, които споделят с компанията майка, не включват съобщения, групи или регистрационни файлове. От фирмата допълниха, че нейните
политики са в съответствие с “приложимите” закони за поверителност. Компанията се опита да успокои потребителите, като обяви в публикация, че приложението не може да чете личните им съобщения или да чува техните обаждания, както и Facebook.

WhatsApp има над 2 милиарда потребители по целия свят, така че дори милиони хора да решат да мигрират, е малко вероятно да окаже голямо влияние върху общата популярност на програмата, отбелязват западни издания. Анализатори обаче прогнозират, че на фона на новия пейзаж за поверителност компаниите, които дават приоритет на защитата на данните и изграждат доверие с клиентите си, ще излязат на първо място, пише "24 часа".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК