Разбиха най-голямата платформа за продажба на дрога и фалшиви пари

Разследването на германската прокуратура е продължило няколко месеца

12.01.2021 | 22:50 Редактор: Юлия Христова
Разбиха най-голямата платформа за продажба на дрога и фалшиви пари

Разбита е "ДаркМаркет" - най-голямата платформа за продажба на наркотици, фалшиви документи и фалшиви пари в световния даркнет, а предполагаемият й собственик е арестуван, съобщи прокуратурата на германския град Кобленц, цитирана от Франс прес.

Задържаният е 34-годишен австралиец, който бил задържан през уикенда на границата между Германия и Дания.Конфискувани са над 20 сървъра в Молдова и Украйна.

Разследването на германската прокуратура е продължило няколко месеца с участието на полицията от страни като САЩ, Великобритания, Дания, Молдова и Украйна. Незаконната платформа е спряна днес след изключването на сървърите.

Според разследващите ДаркМаркет вероятно е бил най-големият пазар в света в даркнета с близо 500 000 потребители и над 2400 продавачи. В него са извършени най-малко 320 000 трансакции с криптовалутите биткойн и монеро на обща стойност 140 милиона евро, пише БТА.

На този сайт са се продавали предимно наркотици, както и фалшиви пари, данни за откраднати или подправени кредитни карти, анонимни сим-карти и компютърни вируси.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК